Effectief Doelen Stellen Voor 2023

Effectief Doelen Stellen Voor 2023

Het nieuwe jaar komt in zicht. De tijd om op dit jaar te gaan reflecteren. Zijn jou jaardoelen behaald? Zo ja, top! Wanneer het niet gelukt is, kan het waardevol zijn om te kijken wat de reden hierachter is. Hier zitten enorm veel leerlessen in. Voor het nieuwe jaar willen we allemaal weer zo hard mogelijk uit de startblokken. Zonder concreet gestelde doelen zal je alleen maar rondjes rennen als een kip zonder kop. In deze blog leer je hoe je effectief doelen stelt die jou in de gewenste richting sturen. Hier zit namelijk meer achter dan je wellicht denkt.

Wat betekent dit doel voor jou?

Ten eerste is het belangrijk om erachter te komen wat dit doel voor jou betekent. Zo kom je erachter of je hier ook echt motivatie voor zal hebben. Niet alleen op de makkelijke momenten, want dan vindt iedereen wel motivatie, maar juist op de moeilijkere momenten. Wanneer je bijvoorbeeld een doel hebt gesteld waarbij je na reflecteren erachter komt dat dit een doel is waarbij je motivatie extern is, kan het weleens lastig gaan worden. Hierbij kan je denken aan doelen die je stelt om vrienden onder de indruk te krijgen. Dit zijn niet per se doelen die belangrijk zijn voor jou, maar doelen die je stelt om een leegte te vullen (bijvoorbeeld meer connectie met vrienden). Probeer je doelen dicht bij jezelf te houden om de motivatie te blijven vinden, ook in de zwaardere momenten.

Bind er een tijdslimiet aan

Als persoon willen we allemaal graag geloven dat we ambitieus zijn. Zo stellen we vaak heel ambitieuze doelen zonder een tijdslimiet. Dit geeft ons een gevoel van competentie ‘kijk hoe groot dit doel is, zo moet ik wel competent zijn’. Na het stellen van het doel zien we vaak dat we beginnen met uitstellen. Of we beginnen erg goed en bij de eerste tegenslag begint het uitstellen. Dit kan je verantwoorden naar jezelf wanneer je er geen tijd aan hebt gebonden ‘ach ik wacht wel even want ik heb alle tijd’. Doelen die we uitstellen worden 9/10 keer niet bereikt. Door er een tijdslimiet aan te binden blijven we scherp. We kunnen niet gaan uitstellen omdat er simpelweg de tijd niet voor is. Alhoewel je de tijdslimiet makkelijk kan verlengen, doen we dit niet graag. We willen onszelf namelijk niet als een mislukkeling zien. Zo worden momenten van ‘geen motivatie om aan dit doel te werken’ momenten van ‘ik zet nog even door ook al heb ik er geen zin in’. Dit is een switch die het behalen van doelen realistisch maakt.

Waarom is het tot nu toe nog niet gelukt?

Het leven bestaat uit vallen en opstaan wordt weleens gezegd. Dit gezegde kunnen we ook toepassen bij doelen. Alleen wanneer je jouw doelen niet herziet zal je blijven vallen over dezelfde struikelblokken. De meeste leermomenten zitten in het reflecteren van de tegenslagen. Stel jezelf de vraag bij de doelen die je stelt ‘waarom heb ik dit doel nog niet bereikt’. Wanneer je antwoord kan geven op deze vraag, weet je waar je zwakke plekken zitten waar je op moet letten. Hier bewust van zijn maakt het verschil tussen telkens vallen en niet meer vallen door dezelfde oorzaken.

Lange vs korte termijn doelen

Zowel lange als korte termijn doelen zijn essentieel. Korte termijn doelen kan je zien als doelen die je scherp houden en wat je te doen staat. Lange termijn doelen zijn meer dromen op de momenten dat jij ze stelt. Een lange termijn doel kan opdelen in meerdere korte termijn doelen. Dit is effectief

omdat alleen een lang termijn doel je een gevoel van overweldiging kan geven ‘dit is toch helemaal niet realistisch voor mij?!’. Een lang termijn doel wordt realistisch doormiddel van korte termijn doelen. Maak het jezelf daarom niet onnodig lastig. Stel zowel lange als korte termijn doelen.

Conclusie

Door bewust bezig te zijn met je doelen zullen je doelen van 2023 gerealiseerd worden. Maak het jezelf niet onnodig lastig, maar ook niet te makkelijk. Vind de ‘sweet spot’ hierbinnen. Door met de fundamenten hierboven aan de slag te gaan zal je die sweet spot vinden.

Wij van All In 1 Fit wensen jou alvast een gelukkig en sportief 2023 en hopen dat jij al jouw doelen van 2023 realiseert!