Hoeveel Water Moet Ik Drinken?

Hoeveel Water Moet Ik Drinken?

Water wordt vaak onderschat in het fitnessproces. We denken met z’n alle aan onze eiwitinname en met een beetje geluk ook de koolhydraten en vetten. Maar, om je doelen te behalen zijn dat niet de enige factoren waar je op moet letten. Water is namelijk van cruciaal belang om je gestelde doelen succesvol te behalen. Het lichaam bestaat niet voor niets uit ongeveer 70% water. Wat het precies doet voor je fitness en gezondheid lees je in deze blog.

Hoeveel water heb ik nodig?

Voor sporters is het advies om ongeveer drie liter vocht binnen te krijgen. Water is hierin de beste keuze om deze vochtinname te behalen. Als sporter zweet je nog extra tijdens je trainingen en daarom is het advies 150-250ml vocht per 10-15 minuten binnen te krijgen. Maar, waarom is waterinname zo belangrijk tijdens je training?

Water en spierkracht

Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van water tijdens krachttraining. De onderzoeksresultaten lopen erg door elkaar heen, waardoor er geen duidelijk beeld te schetsen is met betrekking tot wat het effect nu precies is. In grote lijnen kan wel gesteld worden dat, door te weinig waterinname tijdens je training, met name de compound oefeningen zoals de squat en deadlift achteruitgaan. In de onderzoeken kwam terug dat met name de kracht hier de dupe was. Het “gekke” is dat uit onderzoek terugkwam dat in de isolatie oefeningen (oefeningen voor 1 spiergroep) zoals de leg extensie geen verschil werd gezien tussen een te lage en goede waterinname. Maar, voor resultaat kunnen compound oefeningen zeker niet missen en daarom is het goed om je vochtinname serieus te nemen.

Water en hormonen

Op het gebied van hormonen is een duidelijker beeld te scheppen met betrekking tot het resultaat van te weinig water drinken. Uit onderzoek komt terug dat te weinig vochtinname je hormoonspiegel negatief beïnvloed. Tussen de groep met een normale vochtinname en de groep met te weinig vochtinname werd een groot verschil gezien tussen het niveau van testosteron en groeihormonen, in het nadeel van de groep die te weinig vocht binnenkreeg. Deze hormonen zijn cruciaal in je fitnessproces en je algemene gezondheid.

In deze blog hebben we het veel gehad wat te weinig vocht met je doet. Het is ook mogelijk teveel vocht binnen te krijgen. Gelukkig is dit niet zo makkelijk en hoeft de gemiddelde mens hier geen rekening mee te houden. Gebruik je gezonde verstand en dan zit je al snel goed.

Conclusie

Het is van belang genoeg vocht binnen te krijgen in je fitness proces. Dit is natuurlijk niet specifiek voor mensen die aan fitness doen. Voor elk mens is het van cruciaal belang, alleen tijdens het fitness is het nog belangrijker om hier rekening mee te houden. Te weinig vochtinname kan je resultaat weldegelijk in de weg zitten.  Drink dus voldoende water en voel vooral zelf aan wat je nodig hebt. Ieder lichaam is en reageert namelijk anders!