Kracht vs. Hypertrofie

Kracht vs. Hypertrofie

Het is erg belangrijk om te weten waarvoor je traint. Wat zijn je fitnessdoelen? Zeker nu de sportscholen weer opengaan, is het slim om dit op een rijtje te hebben. Als je jouw doelen hebt bepaald, kun je jouw training hierop programmeren. 

Laten we deze twee doelen eerst eens uit elkaar halen:

Kracht

Wanneer je puur op kracht traint, ligt je focus op zoveel mogelijk gewicht tillen met een laag volume. Oftewel weining herhalingen – veel gewicht. Wanneer je doel is om puur sterker te worden, is het slim om te focussen op powerbuilding. Hier focus je op de compound oefeningen (oefeningen waarbij je meerdere spieren tegelijk moet gebruiken) met zwaar gewicht en weinig herhalingen. 

Hypertrofie

Wanneer je focus ligt op hypertrofie, train je met lichtere gewichten, maar wel met een hoger volume. Dus meer herhalingen, sets etc. Als je doel is om gespierder te worden, dan is dit als het goed is je focus. Je probeert gaande weg wel meer gewicht te tillen, maar het volume blijft. Je groeit dus niet doordat je sterker wordt, maar je wordt sterker doordat je groeit. 

Wat is beter? 

Het ene is niet beter dan het ander. Het ligt eraan waar jouw doelen liggen. Het is belangrijk om te weten dat, wanneer je op kracht traint je relatief weinig spiergroei realiseert. Kracht gaat zeker omhoog, maar spiergroei blijft achter. Wanneer je puur focust op hypertrofie, gaat juist je kracht niet hard vooruit, maar je spiergroei wel. Focus hierbij op progressive overload. Dit is geleidelijk het gewicht of volume verhogen. Je lichaam past zich hierop aan. Hierdoor realiseer je meer spiergroei. Ook je rustperiode tussen sets verlagen is een vorm van progressive overload. 

Het kan een voordeel zijn om beide vormen in je workoutschema te verwerken. Zo heb je de voordelen van beide. Je kan ook een powerlift style workout schema volgen voor 8 tot 10 weken, en daarna overstappen naar hypertrofie. Zo pak je ook de voordelen van beide mee. Wanneer je doel is om zowel sterker als gespierder te worden is dit een goede optie. 

Conclusie

Bekijk wat je fitnessdoelen zijn en pas hier je schema en trainingsprincipes op aan. Wanneer je puur sterker wilt worden, focus je op kracht. Wanneer je spiergroei wilt realiseren focus je op hypertrofie. Wanneer je beide wilt aanspreken, bouw je beide principes in je training. 

Bij All in 1 Fit zijn we gespecialiseerd in beide trainingsprincipes. Wanneer je hier hulp bij wilt om jouw doelen te bereiken, voelen wij ons vereerd om samen met jou je doelen te behalen! Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een van onze fitnesspakketten.