Trainen Met Gewichten Vs. Trainen Met Je Eigen Lichaamsgewicht

Trainen Met Gewichten Vs. Trainen Met Je Eigen Lichaamsgewicht

Bij het kiezen van een workout is een van de eerste keuzes, of je gaat trainen met gewichten of met je eigen lichaamsgewicht. Beide vormen van een workout brengen voordelen met zich mee. Om een weloverwogen keuze te maken, tussen deze twee vormen, hebben wij deze vormen onder elkaar gezet.

Trainen met gewichten

Trainen met gewichten is ten eerste erg goed om een spier te isoleren. Dit betekent dat je de focus legt op een specifieke spier. Bijvoorbeeld als een van je armen sterker is dan de andere, is het slim om meer focus te leggen op de arm die wat minder sterk is, zodat de twee armen gelijk worden en de ene arm niet de andere blijft compenseren. Door compensatie kunnen blessures ontstaan. Dit is een belangrijk voordeel aan trainen met gewichten. Daarnaast kun je goed aan de slag gaan met progressive overload. Dit is het telkens, of verzwaren van de gewichten, of het aantal herhalingen verhogen. Zo blijf je een goede prikkel in de spieren krijgen. Dit is essentieel om resultaat te boeken. Met gewichten is dit natuurlijk makkelijk te behalen, wanneer je telkens net wat zwaarder kan pakken. Ook is het ook goed om op verschillende manieren te kunnen trainen. Zo kun je ervoor kiezen om met weinig herhalingen veel gewicht te pakken, of wat lichter gewicht te pakken met veel herhalingen. Zo prikkel je de spieren ook weer op andere manieren.

Trainen met je eigen lichaamsgewicht

Met je eigen lichaamsgewicht trainen is erg goed voor de functionaliteit van je lichaam. Je traint met de meeste oefeningen, meerdere spieren tegelijkertijd. Dit is dus erg efficiënt en tegelijkertijd effectief. Een ander voordeel is dat je niet snel te zwaar traint. Hierdoor loop je ook niet zo snel blessures op. Ook heb je er vaak minder tijd voor nodig, omdat je het lekker thuis kunt doen. Zo bespaar je dus ook nog eens geld!

Conclusie: waar kies ik voor?

Beide vormen zijn goed op een eigen manier. Voor “functioneel fit” zou je kunnen neigen naar de kant van trainen met je eigen lichaamsgewicht. Om iets meer te “bouwen” zou je weer meer kunnen neigen naar trainen met gewichten. Het is dus echt aan jou waar je doelstelling ligt en wat dus het beste bij jou past. Bij All in 1 fit hebben we voor beide een op maat gemaakt trainingsschema waar jij resultaat mee zult boeken. Een schema is essentieel om serieus je doelen te bereiken. Daarom raden wij je aan om dit te gebruiken.