Wat Is Progressive Overload?

Wat Is Progressive Overload?

Je hebt de term progressive overload misschien wel vaker voorbij horen komen. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel om blijvend resultaat te boeken met fitness. Daarom is het erg belangrijk om precies te weten wat dit is, en hoe je dit in je training verwerkt. 

Dus wat is progressive overload precies? Progressive overload is het proces waarbij je het lichaam geleidelijk aan, meer stress laat ervaren. Dit is niet de stress die je van het dagelijks leven ervaart. Anders hadden we allemaal al ons droomlichaam gehad. Het gaat hier om de stress die je lichaam tijdens het trainen ervaart. Doordat je je lichaam elke keer meer stress laat ervaren, zal je lichaam zich hier zelf aan aanpassen, wat resulteert in een sterker lichaam. Dit kan je doen door geleidelijk de gewichten te verzwaren, het volume te verhogen of minder rust te pakken tussen je sets en oefeningen. Er zijn zoals je ziet meerdere manieren om op progressive overload te trainen. 

Waarom is de focus op progressive overload zo belangrijk?

Progressive overload is zo belangrijk omdat het jouw meetmiddel is. Je meet zo of je progressie boekt in je trainingen en daardoor dus ook resultaat zal zien. Wanneer je niet op progressive overload traint weet je niet of je vooruit gaat. Dit kan ook erg demotiverend zijn. Houd daarom altijd je trainingen bij en verbeter geleidelijk op 1 of meerdere van de 3 vlakken die in alinea 2 beschreven staan (verhoging gewichten, verhoging volume of verlagen rust). Als je je training op 1 van deze manieren verbetert, dan weet je dat je progressie boekt en je jezelf stapje voor stapje dichter bij je doel brengt. 

Hoe verwerk je progressive overload in je training? 

Het is ten eerste belangrijk om je trainingsschema bij te houden. Vanuit hier kun je geleidelijk de gewichten gaan verhogen, het volume verhogen of je rust gaan verlagen. Op welke van de 3 je gaat focussen is aan jou. Kijk goed naar je eigen doelstelling en bepaal daarna welke van de 3 jou het beste gaat helpen. Het kan ook slim zijn om bij je trainingsschema bijvoorbeeld te focussen op hogere gewichten en bij het schema dat je daarna gaat doen, meer focussen op het verhogen van het volume. Zo prikkel je de spieren weer net anders. 

Hoe ga jij verder met deze informatie? 

Je houd ten eerste je trainingsschema bij. Je bekijkt je doel en bepaalt daarna op welke van de 3 vlakken je gaat focussen, om jezelf te verbeteren met dat specifiek trainingsschema. Tijdens de trainingen ga je focussen op geleidelijk verbeteren van 1 van de 3 vlakken. Let erop dat je niet te hard van stapel loopt, want zo kun je je lichaam overbelasten. Luister ten alle tijden goed naar je lichaam! Wanneer je moeite hebt met progressive overload toepassen in je trainingsschema of moeite hebt met het geleidelijk verbeteren, dan helpen wij van All In 1 Fit jou daar graag mee verder! Je kunt dan ook gebruik maken van een van onze trainingsschema’s.