Je bekijkt nu Intermittent Fasting Meer Dan Een Fancy Term?

Intermittent Fasting Meer Dan Een Fancy Term?

Je hebt verschillende manieren van intermittent fasting, ook wel afwisselend vasten genoemd. Hierbij kun je denken aan om de dag vasten. Hierbij eet je 1 dag weinig tot niks (maximaal 25% van je energiebehoefte) en de volgende dag ben je vrij in wat en hoeveel je eet. Ook heb je de vorm periodiek vasten. Hierbij wordt vaak de 5:2 methode gebruikt. Dit betekent 5 dagen “normaal” eten, en 2 dagen vasten. Als laatste heb je de welbekende intermittent vasten. Hierbij eet je een groot gedeelte van de dag niet (16-18 uur) en een klein gedeelte wel (6-8 uur). Over de laatste vorm gaan we het in deze blog uitgebreid hebben.

Intermittent fasting wordt steeds populairder. Is het nu alleen een hype, of is het iets om serieus te overwegen? Zelf heb ik het uitgeprobeerd en de literatuur erachter bestudeerd. Ik zal dus zowel de wetenschap als mijn eigen mening in deze blog verweven. Zo krijg jij een beeld hoe het ongeveer in elkaar zit. onthoud wel dat elk lichaam anders is en daarom ook anders zal reageren op het vasten. Bespreek altijd voordat je het probeert met je huisarts of het mogelijk schadelijk is voor jou! Wanneer het niet schadelijk is moedig ik je aan om het te proberen.

Hieronder heb ik een aantal voordelen van intermittent vasten op een rijtje gezet. Deze zijn wetenschappelijk onderbouwd en een aantal heb ik ook zelf ervaren. Kijk er eens goed naar want ze zijn erg indrukwekkend.

  • Betere focus
  • Minder inflammatie in het lichaam en de hersenen
  • Verlagen van rust hartslag + bloeddruk
  • Afvallen
  • Kan leiden tot meer energie
  • Minder kans op kanker
  • Minder kans op alzheimer
  • Meer energie tijdens het trainen

Focus

Betere focus was een van de dingen die mij erg aansprak. Voordat ik met intermittent fasting begon, at ik altijd ontbijt wanneer ik wakker werd. Dit in de vorm van havermout met een banaan. Erg lekker en daarnaast ook gezond. Wel merkte ik dat ik over de hele dag vaak aan eten dacht. Zeker in de ochtend wanneer ik mijn focus hard nodig had voor intense studie of werk. Dit belemmerde mijn productiviteit enorm.

Nadat ik meer onderzoek had gedaan naar intermittent fasting zag ik vaak terugkomen dat de focus aanzienlijk beter werd tijdens het vasten. Dit omdat je gehele cognitie verbetert in je hersenen, maar ook omdat je niet telkens aan eten denkt. Ergens ook logisch omdat de lichamelijke processen nog niet “werken” wanneer je niks eet. Zelf ben ik enorm verrast door het effect. Met name in de ochtend is mijn focus een stuk beter en wanneer ik mijn 1e maaltijd tussen 13:00-14:00 eet, merk ik een betere focus door de dag heen te hebben. Al met al ben ik positief verrast door wat intermittent fasting met mijn focus heeft gedaan.

Minder inflammatie in het lichaam en de hersenen

Inflammatie is een beschermingsreactie van het lichaam bij een verwonding of infectie. Dit klinkt erg positief en is het ook, maar tegenwoordig zie je steeds vaker chronische of langdurige inflammatie. Dit is helaas verre van positief.

Chronische of langdurige inflammatie speelt namelijk een grote rol bij ziektes zoals artrose, fybromyalgie en hart- en vaatziektes. Wat leid nu tot chronische inflammatie? Je raadt het misschien al wel, bepaalde voeding. Hierbij kan je denken aan voeding met veel suiker, gluten en/of omega 6.

Je immuunsysteem regelt de processen rondom inflammatie. Uit onderzoek kwam als conclusie dat je door intermittent fasting je immuunsysteem boost en tegelijkertijd de ontstekingen remt of wegneemt. Hier wordt echter nog wel meer onderzoek naar gedaan, maar het ziet er erg veelbelovend uit.

Afvallen

Doordat je door intermittent fasting maar in een kortere tijdsperiode eet, wordt het makkelijker om af te vallen. Je valt namelijk af door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt. Vasten kan daarom een erg effectieve manier zijn van afvallen die tot goedrecht ook veel wordt gebruikt. Wel is het erg belangrijk om je macro’s (koolhydraten, eiwitten, vetten) goed bij te houden, omdat je niet teveel spieren wilt afbreken. Daarnaast blijft het belangrijk om onder je energiebehoefte te zitten. Als je in de kortere tijdsperiode zoveel mogelijk voeding naar binnen werkt is het natuurlijk logisch dat intermittent fasting niet gaat werken met je afvalproces.

Zelf merk ik tijdens het droogtrain proces dat het mij een stuk gemakkelijker afgaat. Zoals ik in het begin al aangaf denk ik gedurende de dag minder aan eten. Daarnaast hoef ik ook mijn planning niet nog aan te passen op mijn eetmomenten. Mijn lichaam is gewend aan mijn 1e maaltijd in de middag en hierdoor zit ik al snel onder mijn caloriebehoefte wat betekent dat ik afval.

Minder kans op ziektes

Intermittent fasting wordt nog volop onderzocht met betrekking tot verschillende ziektes. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect op alzheimer en kanker. Hoewel er nog geen harde feiten op tafel liggen (komt voornamelijk omdat veel testen op ratten zijn gedaan en niet op mensen) zien de resultaten er veelbelovend uit. Hopelijk komen uit de onderzoeken snel meer concrete resultaten en conclusies met betrekking tot het feit of het daadwerkelijk helpt om verschillende ziektes te voorkomen of het uitstellen hiervan. Tijd zal het leren.

Meer energie tijdens het trainen

Dit heb ik zelf ondervonden tijdens het trainen. Ik probeer zo vaak mogelijk tijdens mijn vastperiode te trainen. Vaak is dit tegen het einde van de ochtend. Als ik mijn trainingen vergelijk met toen ik nog wel een ontbijt at, merk ik een groot verschil in energie. Mijn energielevel is een stuk hoger dan met een ontbijt. Daarbij ervaar ik ook geen honger of juist een vol gevoel tijdens het trainen. Dit ervaarde ik wel enorm toen ik nog een ontbijt at. Ik moet daarom zeggen dat mijn trainingen zijn verbeterd sinds dat ik met intermittent fasting ben begonnen. Ik doe het namelijk nog steeds en ik ben niet van plan hiermee te stoppen.

Conclusie

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar intermittent fasting met betrekking tot verschillende ziektes. De resultaten zien er wel veelbelovend uit, dus het is nog even afwachten of het ook echt zo is. Het afvallen en een betere focus zijn duidelijke effecten van intermittent fasting. Zelf ervaar ik hier ook veel voordelen in. Ik zal het daarom niet alleen een hype noemen en een fancy term, maar zeker ook iets om te overwegen voor iedereen die serieus aan zijn/haar gezondheid wilt werken!