Zelfvertrouwen is een onderwerp dat in iedereen speelt. In fitness zie je goed terug dat de meeste mensen hier moeite mee hebben. De meeste tieners beginnen zelfs met fitness om meer zelfvertrouwen te krijgen. De gedachtegang is: “een gespierd lichaam geeft mij meer zelfvertrouwen”. Het zelfvertrouwen dat ze opbouwen door een gespierd lichaam te krijgen zal zich dan weer vertalen in veel aandacht krijgen van anderen. Maar geeft een goed lichaam je meer zelfvertrouwen? Hoe kan het dat bepaalde mensen met een ‘minder goed’ lichaam meer zelfvertrouwen lijken te hebben dan de meeste mensen met een ‘goed’ lichaam?
Zelfvertrouwen is een begrip dat door veel mensen niet goed wordt begrepen. We zoeken het op de verkeerde plekken en denken dat we onszelf beter voor moeten doen dan we zijn. Helaas is zelfvertrouwen niet iets wat je zomaar kunt opbouwen. Het is meer van belang dingen los te laten.
Maar wat bedoelen we nu precies met ‘loslaten’? Laten we eerst een stap terugzetten. Bedenk eens voor jezelf wanneer jij het meeste zelfvertrouwen had? Als je hier goed over na hebt gedacht kom je er waarschijnlijk achter dat dit was in je eerste levensjaren. Je dacht niet na honderd keer omvallen “ach ik hou het wel bij kruipen, lopen is niks voor mij”. Nee, je blijft vallen en opstaan, totdat je de eerste stappen hebt gezet. Dit is zelfvertrouwen. Het vertrouwen in jezelf dat falen je niet tegenhoudt om je doelen te bereiken. De mensen die deze mindset vasthouden, zien we vaak als zelfverzekerd en succesvol.
Waar gaat het nu fout? We zien falen als iets slechts en willen dit niet aan de buitenwereld laten zien. Veel mensen kiezen veiligheid boven risico’s nemen, omdat anders de kans groot is dat we “falen”. Dit is niet vanzelf gekomen. Vanaf jongs af aan maken we allemaal nare dingen mee. We kunnen dit ook wel mini trauma’s of kleine littekens noemen. Ben je bijvoorbeeld in de klas uitgelachen omdat je een verkeerd antwoordt gaf? Grote kans dat je zelfvertrouwen hierdoor een deuk opliep en je niet meer zo snel antwoord zal geven. Dit kan je jouw hele leven achtervolgen, als je hier niet aan werkt. Hoe meer kleine littekens, des te groter de kans dat jij zelfvertrouwen ben verloren.
Nu is de grote vraag: hoe lossen we dit nu op? Zoals je al hebt gelezen, is het niet door zelfvertrouwen op te bouwen door bijvoorbeeld cursussen of coaching. Je moet het precies andersom aanpakken. Eerst moet je bewust worden van waar je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen. Is het bijvoorbeeld door het voorbeeld in de vorige alinea? Denk hier dan aan terug en probeer een andere relatie op te bouwen met deze gebeurtenis. Je kan bijvoorbeeld gaan denken “ik gaf gewoon het antwoord dat ik goed achtte, de reactie die ik kreeg zei meer over de klasgenoten dan over mij”. Hoe meer je de zwaarte van de negatieve emoties kunt verminderen, hoe groter de kans dat de littekens verdwijnen. De mensen die de meeste kleine littekens of mini trauma’s hebben verwerkt, zijn de mensen met het meeste zelfvertrouwen. Zij nemen de mindset aan van hun jongere zelf, en falen totdat ze hebben bereikt wat ze voor ogen hebben.
Werk daarom niet aan zelfvertrouwen vergroten, maar aan mini littekens of trauma’s verwerken.