Je bekijkt nu Een Goede Omgeving Als De Stap Naar Gezondheid

Een Goede Omgeving Als De Stap Naar Gezondheid

Je zal het wel vaak gehoord hebben. Om echt iets te bereiken moet je discipline hebben. Om gezond te leven moet je discipline hebben. Alhoewel hier een kern van waarheid inzit, wordt omgeving totaal weggelaten. En juist omgeving is misschien wel het antwoord voor jouw gezonde levensstijl.

Onderzoek wijst uit dat we ons aanpassen aan de omgeving. Dit geldt voor zowel ons gedrag in bijvoorbeeld sociale settings, maar ook de gewoontes die je hebt opgebouwd. Zo zal je in een bepaalde omgeving ander gedrag vertonen dan in een andere omgeving. Dit klinkt misschien erg logisch, maar hier doen we eigenlijk niks mee.

Hierbij is er nog iets fascinerends uit onderzoek gekomen. Dit onder de term “the downward spiral cue induced wanting”. Deze term betekent simpel gezegd dat een externe trigger zorgt voor het herhalen van slechte gewoontes. Wanneer je bijvoorbeeld het café associeert met alcohol is de kans groot dat je elke keer wanneer je in een café bent alcohol drinkt. Dit betekent niet dat jij geen discipline hebt als persoon. Dit betekent dat jij een gewoonte hebt gemaakt van de relatie café en alcohol. De kans is groot dat wanneer jij niet meer in het café komt (externe trigger) jij niet meer naar alcohol grijpt (slechte gewoonte). Het is belangrijk om aan te geven dat ik hiermee niet bedoel dat jij nooit meer naar het café mag gaan. Als jij hier veel plezier uithaalt moet je dat zeker doen. Wat ik zeg is dat wanneer je snapt wat een externe trigger met je gewoontes doet, je makkelijker beslissingen kan maken die jij wilt realiseren. Dit heeft niks met discipline te maken en alles met omgeving.

Omgeving zorgt voor beslissingen

Het ligt niet zozeer aan onze discipline om gezonde keuzes te maken. ‘die man is gedisciplineerd want hij is gezond’ is iets wat we vaak horen. Maar omdat de man gezond is betekent het nog niet dat hij gedisciplineerd is. Sommige mensen maken het zichzelf namelijk veel moeilijker dan anderen. Jezelf leren kennen is hierin een grote stap naar gezondheid toe. De man weet bijvoorbeeld dat wanneer hij chips ziet, hij alles opeet. Door zichzelf te kennen heeft hij geen chips in huis. Hierdoor eet hij gezond. In de winkel loopt de man niet langs de chips bakken, want hij weet dat hij dan bezwijkt. Na deze informatie denken we heel anders over de discipline van de man, dan na alleen het eerste stuk over de man te lezen. Als mens zijn we namelijk allemaal zwakker dan we zelf graag denken.

Leer jezelf daarom beter kennen. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is. Wanneer je alleen maar gezond eten in huis hebt, eet je gezond. Wanneer je sportkleding al klaarliggen wanneer je wakker wordt, is de kans vele malen groter dat je de keuze maakt om te sporten. Dit draait niet om discipline, maar het verbeteren van je omgeving.