Eten Voor En Na Het Trainen

Eten Voor En Na Het Trainen

Is het belangrijk wat je voor en na het trainen eet? Of zijn je dagelijkse macros (koolhydraten, eiwitten en vetten) allesbepalend? Wij zullen in deze blog uitleggen waarom het wel/niet belangrijk is wat je voor en na de training eet. 

Laten we gelijk met de deur in huis vallen. Het maakt wel uit wat je voor en na de training eet. Het kan je training zwaar verbeteren of belemmeren. 

Voeding voor het trainen 

Je wilt tijdens je workout natuurlijk zoveel mogelijk energie hebben. Dit zal je dus van te voren binnen moeten krijgen. Energie komt binnen in de vorm van koolhydraten uit voedsel. Er zijn 2 verschillende soorten koolhydraten: snelle koolhydraten en langzame koolhydraten.

Snelle koolhydraten zijn verstandig om binnen te krijgen wanneer je over ongeveer een half uur aan de slag gaat. Deze worden snel opgenomen en omgezet in energie, zodat je lichaam klaar is voor de workout. Je kan bij snelle koolhydraten denken aan bijvoorbeeld een banaan.

Langzame koolhydraten kun je het beste ongeveer 2 uur van te voren binnenkrijgen, om er optimaal profijt van te hebben. Zoals de naam het eigenlijk al aangeeft, hebben deze meer tijd nodig om te verbranden en omgezet te worden in energie. Je kan hierbij denken aan pasta, havermout of brood. Als je een van deze maaltijden net voor je training neemt kan het je training juist belemmeren, omdat je lichaam nog bezig is met het verwerken van de voedingsstoffen.

Kies als je net voor je workout nog iets binnen wilt krijgen daarom altijd voor snelle koolhydraten. Wel raden wij je aan om te proberen ongeveer 2 uur van te voren nog te eten (langzame koolhydraten) voor optimale energielevels. 

Eiwitten 

De belangrijkste voedingsstoffen om je spieren te laten herstellen zijn eiwitten. Vaak wordt gedacht dat je alleen maar eiwitten na je training moet binnenkrijgen, omdat je spieren dan moeten herstellen van de training. Dit is niet waar. Je hebt dagelijks een x aantal eiwtten nodig in je lichaam. Dit hangt af van onder andere je gewicht en je activiteit op de dag. Voor eiwitten is daarom de tijd waarop je deze binnenkrijgt niet zo belangrijk als de dagelijkse inname. Focus daarom vooral op het binnenkrijgen van je dagelijkse eiwitten.

Wel worden je eiwitten iets beter opgenomen na een training. Vroeger werd er gedacht dat je binnen 30 minuten na je workout eiwitten binnen moest hebben voor optimale opname. Daarom zag je iedereen altijd na zijn of haar workout naar zijn of haar proteïne shake toe rennen. Dit is gelukkig onzin. Maak je hier dus geen druk om. Het belangrijkste is dat je binnen 3 uur na je workout eiwitten binnenkrijgt. Genoeg tijd om rustig thuis te komen dus.

Vetten 

Vetten zijn niet erg belangrijk met betrekking tot dit onderwerp. Het belangrijkste is dat jij je dagelijkse vetten binnen krijgt. Verder maakt het tijdstip niet veel uit. Ook heeft het dit geen effect op je training.

Conclusie 

Koolhydraten zijn erg belangrijk, zowel voor en na je training, om genoeg energie binnen te krijgen. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstellen van de spieren. Maar belangrijker is de totale eiwitinname. Focus er daarom op dat je dit dagelijks behaalt (en dus niet alleen na je training). Vetten zijn niet erg belangrijk bij dit onderwerp. Zorg er wel voor dat je genoeg vetten binnenkrijgt op de dag. 

Als je moeite hebt met wat en hoeveel je moet eten, om jouw doel te bereiken, kan het ook handig zijn om gebruik te maken van een voedingsschema.