Gezonde Gewoontes Om Aan Jouw Dag Toe Te Voegen

Gezonde Gewoontes Om Aan Jouw Dag Toe Te Voegen

Je hoort het steeds vaker op het internet, mensen die openbaar vertellen wat hun habits zijn op de dag. Dit is goed om te horen omdat we hiervan kunnen leren. Je kunt meepakken wat voor jou meerwaarde heeft en de rest laten vallen. Maar wat zijn nu habits die jou voldoening gaan geven? Hieronder geef ik een lijstje van habits die jou kunnen helpen.

Lezen 

Boeken lezen kan je algemene kennis een stuk vergroten. Je duikt letterlijk in het verhaal dat iemand heeft geschreven. Hier kun je van leren. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor soort boeken je leest. Zijn het fictie boeken puur ter ontspanning of zijn het “self help” boeken (boeken die je iets leren). Beide categorien zullen je iets extra’s brengen in je leven, of het nu ontspanning is of extra kennis. Probeer het lezen op een vast moment toe te passen in je dag. Zo is de kans een stuk groter dat je het vol blijft houden. 

Boeken samenvatten 

Boeken lezen is 1, maar het samenvatten van boeken maakt het compleet. Dit is meer gericht op de “self help” boeken. Wanneer je een boek samenvat, zul je er veel meer uithalen dan wanneer je het alleen maar leest. Je zult hierdoor veel meer onthouden uit het boek. Probeer dit ook weer op een vast tijdstip te doen op je dag. Voor de meeste mensen zal dit in de avond zijn. Zo kunnen ze toch nog pro actief zijn, maar wel op een ontspannen manier.

Je doelen uitschrijven 

Waar wil je naartoe in het leven? Weet je dit uberhaubt wel, of ga je zomaar doelloos door je dagen heen? Dit is een vraag die belangrijk is om jezelf weleens af te vragen. Wanneer je geen doelen hebt, zul je ook niet gemotiveerd en met energie je dagen doorgaan. Je doelen behalen zal je veel voldoening brengen. Daarom eerst stap 1: denk goed na over wat jouw doelen zijn. Dit op korte termijn (1 maand) en midlange termijn (1 jaar). Als je wilt kan je ook nog je lange termijn doelen van 5 jaar bedenken. Wanneer je deze weet, schrijf je ze uit op papier. Wanneer je ze opschrijft kun je ze er altijd bijpakken, wanneer je net dat beetje motivatie extra nodig hebt. Ook weet je zo of je op de goede weg bent naar je doelen toe. Eigenlijk is dit hetzelfde als met fitness. Ook hier schrijf je jouw doelen op en maak je hier een plan op. Dit wil je ook gaan doen met levensdoelen. 

Dagen evalueren 

Wanneer weet je of het een goede dag was? Heb je echt voldoening uit deze dag gehaald? Dit zijn vragen waarbij het belangrijk is dat je even stilstaat. Dit heeft ook weer te maken met de vorige allinea. Ben ik dichter bij mijn doelen gekomen vandaag? Wat heb ik vandaag gedaan? Wanneer je erachter komt, door je evaluatie, dat dit geen goede dag was, weet je wat je te doen staat morgen. Zo zal je de dag erna ook met een doel opstaan. 

Mediteren 

Het momentje van de dag voor jezelf. Hoe druk is je leven? Voelt het alsof je nooit genoeg tijd hebt op de dag? Wanneer dit zo is, is het slim om elke dag even een momentje voor jezelf te pakken. Ontspanning is net zo belangrijk als je drukte van de dag. Ook kan mediteren je veel opheldering brengen over dingen waar je mee zit. Als je altijd maar “aan” bent zal je geest nooit de ruimte krijgen om over bepaalde “belangrijke” dingen goed na te denken. Volledige stilte kan je hierbij veel opleveren. 

Opschrijven waar je dankbaar voor bent 

Hoevaak voel jij je dankbaar op de dag? Vaak door alle drukte en stress op de dag staan we niet even stil bij alle goede dingen die op de dag gebeuren. Dit is jammer omdat dit juist de meeste voldoening gaat geven. Wanneer je niet stilstaat bij alle goede dingen die jou overkomen, zal je alleen maar de “slechte” dingen zien. Dat zal je diep ongelukkig maken. Focus daarom op waar je dankbaar voor bent en sta stil bij de kleine dingen.