Je bekijkt nu Hardlopen Combineren Met Krachttraining

Hardlopen Combineren Met Krachttraining

Het lijkt steeds meer voor te komen, zowel krachttraining als hardlopen implementeren in je wekelijkse routine. Eén ding is zeker, voor de gezondheid een grote plus, maar waar moeten we goed op letten tijdens de combinatie van deze trainingen?

Balans

Ben je een fanatieke krachttrainer, dan is hardlopen een goede toevoeging om je gezondheid te optimaliseren. Andersom is ook meer dan waar. Een fanatieke hardloper heeft krachttraining nodig om optimaal te presteren. Zo kan krachttraining je looppatroon verbeteren en zal je een loopinspanning beter volhouden door meer spiermassa. Hardlopen zorgt voor een betere conditie, wat resulteert in effectievere krachttrainingen. Het is daarom slim om beide trainingen in te zetten voor je gezondheid.

Red flags

Nu lijkt het alsof er alleen maar voordelen aanzitten en je gelijk aan de slag kan. Zoals vaak is hierop het antwoordt: ja en nee. Ja, wanneer je ze goed inzet zitten er alleen maar voordelen aan. Nee, wanneer je te veel of verkeerd bezig bent werkt het averechts.

Het is helaas voor je lichaam niet mogelijk altijd 110% te geven. Je kan niet van je lichaam verwachten week in week uit PR’s te zetten met zowel je krachtoefeningen als je hardloopafstanden. Dit zijn allebei zware bezigheden voor je lichaam en zo kun je jouw lichaam uitputten. Je kan hierdoor overtraind raken en je centraal zenuwstelsel te veel belasten. Wanneer je dit hebt bereikt zal je niet veel meer kunnen dan in je bed liggen. Je lichaam is op en je energie zal ver te zoeken zijn.

Trainingsprogramma

Het is daarom van fundamenteel belang een trainingsprogramma te maken. Waar leg je nu de focus op, hardlopen of krachttraining? Waar geef je die extra procenten en waar laat je deze even liggen. Voor een marathon trainen en daarbij je bankdruk PR verhogen met 20% binnen 4 weken is niet realistisch. Eerst voor een marathon trainen en daarbij krachttraining doen met focus op behoud en na de marathon focussen op je bankdruk PR verhogen met 20% binnen 4 weken is wel realistisch wanneer je looptrainingen minder zwaar zijn. Plan daarom je prioriteiten goed in je trainingsprogramma en je zal van de voordelen kunnen blijven genieten die krachttraining en hardlopen jou brengen!

Heb jij bepaalde doelen gerelateerd aan krachttraining of hardlopen, maar je weet niet hoe je een effectief trainingsplan hiervoor maakt? Dan helpen wij van All In 1 Fit jou hier graag mee verder (met bijvoorbeeld onze fitness pakketten)!