Heb Jij Een Deload Week Of Rustweek Nodig?

Heb Jij Een Deload Week Of Rustweek Nodig?

Het is niet het eerste aan denkt, maar moet je tussen je trainingsweken door weleens een rustweek pakken? Of een deload week? Een deload week is een week waarbij je nog wel traint alleen dit met laag gewicht en/of volume doet. Maar is dit uberhaubt nodig? 

Dit ligt eraan hoe je training eruit ziet. Als je altijd het maximale geeft in je trainingen raden wij jou aan om een deload week of rustweek te pakken om de 8 a 10 weken. De keuze om te gaan voor een deload week of rustweek is persoonlijk. Het is beide goed. Als je moeite hebt met totale rust pakken, dan zouden wij je aanrader om voor een deload week te kiezen. Wanneer je het ook weleens fijn vindt om niet aan trainen te denken is een totale rustweek misschien wel de betere optie. Het draait allemaal om het lange termijn volhouden. Dit zal zorgen voor echt resultaat.

De rustweek of deload week is niet alleen mentaal een goede keuze. Ook fysiek heeft dit grote voordelen. Omdat je jouw lichaam constant volledig uitput zal het ook een keer schreeuwen om rust. Als je deze signalen negeert zul je jezelf overtrainen. Dit betekent dat je lichaam volledig op is en je praktisch gezien niks anders meer kunt doen dan totale rust pakken. Overtraining is iets wat je moet voorkomen. Want het is niet alleen fysiek heel zwaar, maar ook mentaal kan dit erg pittig zijn. Je wilt niet dat je al je motivatie en progressie verliest door zoiets. Daarom is je rust of deload nog belangrijker. Neem het daarom ook erg serieus! Soms zit je niet te springen om een rustweek in te plannen, als je nog zo lekker in je trainingen zit, maar op lang termijn zal je jezelf dankbaar zijn! 

Maar wanneer neem je nu een deload week of rustweek? Wij gaven eerder in deze blog al aan dat dit een keer in de 8 tot 10 weken nodig is. Dit is gemiddeld gezien. Voor iedereen kan dit anders zijn. Het belangrijkste is dat jij goed naar je eigen lichaam luistert. Daarnaast raden wij onze klanten vaak aan om na een zware trainingssplit van 8 tot 10 weken een deload week of totale rustweek te nemen, voordat we met het nieuwe trainingsprogramma beginnen. 

Het is niet makkelijk om een rustweek of deload week in te plannen. Zeker niet wanneer je er nog zo lekker in zit. Toch is het wel de slimmere keus om deze in te plannen. Als je zelf merkt dat je het lastig vind, kan een trainer je hier goed bij helpen. Wij van All in 1 Fit zijn hierin gespecialiseerd en helpen jou hier graag mee verder. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een van onze trainingsschema’s.