Je bekijkt nu Hoe Bouw Je Zelfdiscipline Op In Fitness En Je Leven?

Hoe Bouw Je Zelfdiscipline Op In Fitness En Je Leven?

Tegenwoordig heeft iedereen door middel van het internet, toegang tot goede trainingsschema’s en voedingsschema’s. Het enige wat je nu dus nog nodig hebt om fitter en gezonder te worden is zelfdiscipline.

(Als je zeker wilt zijn dat je gebruik maakt van een goed workout- en voedingsschema kun je deze hier vinden)

Voor elk doel in je leven is zelfdiscipline noodzakelijk, dit geldt ook voor fitness. Het probleem is, dat veel mensen niet over genoeg zelfdiscipline beschikken, omdat dit niet zo natuurlijk is als je denkt.

Het werken aan zelfdiscipline is dus een uitdaging, daarom heb ik dit in 3 stappen opgedeeld. Deze 3 stappen zullen ervoor zorgen dat je zelfdiscipline aanleert voor fitness, maar ook voor andere aspecten in je leven.

Stap 1: Verminder stress

Bij het werken aan het bereiken van een doel is het fundament cruciaal, zorg er dus voor dat niks in de weg staat van jouw doel om zelfdiscipline op te bouwen. Stress is hier het grootste struikelblok. 

Stress in andere aspecten van je leven (bijvoorbeeld financieel) zorgt ervoor dat je minder focus hebt op je fitheid en gezondheid. Stress neemt veel energie is beslag, energie die anders in je workout gestoken zou kunnen worden.

Zorg er dus door bijvoorbeeld mentale oefeningen, yoga of simpelweg een gezond voedingsschema dat je stressniveau vermindert. 

Een ander struikelblok dat ook voortkomt uit stress is vermoeidheid. Een voordeel van vermoeidheid is dat dit veel sneller opgelost kan worden. Dit door de de volgende punten toe te passen:

  • Maak je hersenen leeg voordat je gaat slapen.
  • Zorg dat je slaapschema consistent is.
  • Zorg voor zo min mogelijk prikkels voordat je gaat slapen, zoals: TV, laptop of telefoon gebruik maar ook stressvolle gesprekken of cafeïne.
  • Zorg voor een donkere, schone kamer met zo min mogelijk elektronische apparaten.

Stap 2: Zorg voor een optimale fitness omgeving

Zelfdiscipline is belangrijk, maar wanneer je niet optimaal kunt trainen, zal het veel moeilijker zijn om dit vast te houden. Zorg dus voor de volgende punten:

  • Makkelijke toegang tot je fitness-omgeving: Zorg ervoor dat je reis naar de sportschool niet te lang duurt, of zorg er zelfs voor dat je gewoon thuis kunt trainen.
  • Zorg voor zo min mogelijk negatieve invloeden: Zorg ervoor dat je sociale cirkel weet hoe belangrijk je doelen voor je zijn. Probeer met zoveel mogelijk mensen om te gaan die deze doelen supporten en zo min mogelijk met mensen die een negatieve invloed hebben op deze doelen.
  • Gezonde voeding: Zorg ervoor dat je gezonde voeding eet en dat je geen slechte voeding in huis hebt, waar je niet van af kunt blijven.

Stap 3: Zorg voor veel persoonlijke doelen en kleine overwinningen

Hoe vertaal je de juiste mindset en fitness omgeving dan naar zelfdiscipline? Discipline is een vaardigheid die bij iedere persoon aan te leren is. Het is cruciaal om deze vaardigheid te blijven opbouwen.

Zelfdiscipline is op te bouwen door proactief en constant nieuwe doelen te stellen en deze te behalen.

Het behalen van kleine overwinningen bouwt niet alleen discipline op, maar zorgt ook voor een gevoel van trots. Dit gevoel zal er voor zorgen dat je door blijft gaan en steeds nieuwe doelen blijft stellen.