Je bekijkt nu Je Eigen Trainingsschema Samenstellen

Je Eigen Trainingsschema Samenstellen

Overal op internet lees je “dit is het perfecte trainingsschema”. Dit is voor de marketing erg interessant, maar ik kan je vertellen dat het perfecte trainingsschema niet bestaat. In deze blog ga ik jou uitleggen waarom deze niet bestaat, en waarom er niet one fits all trainingsschema bestaat. Laten we eerlijk zijn, als dit wel zo was waren er niet zoveel verchillende blogs over te vinden.

Nu we weten dat er geen perfect schema bestaat is het belangrijk om naar een zo goed mogelijk schema te gaan. Deze gericht op jou! Jawel, een trainingsschema gericht op jou zal je veel verder brengen dan dan schema’s die je random copy paste van je favoriete bodybuilders (hoe gespierd deze bodybuilder ook mag zijn). Ik zal je hieronder de handvaten geven voor het maken van je eigen persoonlijke schema.

Bepaal je doel

Om een goed persoonlijk schema te maken is het belangrijk om eerst je doelen goed op een rijtje te hebben. Wanneer je jouw doelen niet helder hebt voor jezelf, kan je hier ook geen schema op maken. Bepaal je doelen. Doe dit op zowel kort als lang termijn. Kort termijn doelen zijn er om je scherp en gemotiveerd te houden. De lang termijn doelen noem ik ook wel dromen, en zijn mooi om naartoe te werken.

Ken je zwakke plekken en speel hierop in

Deze komt uit mijn eboek (gratis te downloaden op allin1fit.nl). Het is belangrijk om je zwakke plekken te kennen bij het maken van je trainingsschema. Wanneer je jouw zwakke plekken kent, kan je hierop inspelen.

Bijvoorbeeld: ik vind deadliften niet fijn omdat ik dan snel onderrug klachten ervaar. Wanneer ik klachten ervaar ben ik snel gedemotiveerd en stop ik uiteindelijk

Dit is schitterend om van jezelf te weten, omdat je hier nu op kan gaan inspelen. Je HOEFT niet te deadliften om je doelen te bereiken. Er zijn honderd verschillende wegen naar Rome. Dit geldt hetzelfde voor jouw fitnessdoelen. Werk slimmer, niet harder.

Ben realistisch

Dit sluit mooi aan op het vorige onderwerp. Het is belangrijk om jezelf niet voor de gek te houden. Je kan wel onrealistische doelen bedenken, en een trainingsschema hierbij opzetten, maar dit gaat nooit werken. Weet ten eerste waar je nu staat, en bouw vanaf dat punt stapje voor stapje verder. Het is bijvoorbeeld ook niet handig om van 0x per week trainen naar 6x te gaan. Op papier ziet dit er erg leuk uit, maar er is een reden dat je op 0x zat. Het komt er simpelweg op neer om jezelf niet voor de gek kunt houden. Niemand kent jou beter dan jijzelf, maak hier gebruik van!

Herstel is net zo belangrijk als training

Je hebt net gelezen om niet te ambitieus in te zetten. Dit geldt ook voor je trainingsintensiteit zowel in je training als tussen je trainingen in. In je training wil je genoeg rust inbouwen. Onthoud, hoe zwaarder de gewichten zijn met een laag aantal herhalingen, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te rusten. Doe daarom niet na een zware bankdruk set van 5 herhalingen 20 seconde rusten voor je volgende zware set. Als je dit wel doet vraag je alleen maar om blessures en een set die je niet haalt.

Ook tussen je trainingen is rust erg belangrijk. De spieren hebben rust nodig om te herstellen en zichzelf in dit proces te verbeteren. Het verbeteren is toch waar iedereen naar streeft? Houd je daarom goed aan je rust. Qua rusttijd tussen de trainingen is een grove schatting 48-72 uur rust voor de desbetreffende spier. Neem hierbij in acht dat elk lichaam anders is. de rusttijd dus ook. Leer je eigen lichaam kennen en pas hier de goede rusttijd voor jou toe.

Maak het niet te moeilijk

Je ziet veel verschillende termen voorbij komen. Denk aan superset (2 oefeningen combineren) en circuits (meerdere oefeningen combineren). Weet dat dit niet per se nodig is voor een goed trainingsschema. Het ziet er allemaal heel leuk uit, maar is geen must. Wat ze aan voordelen hebben? Het scheelt je tijd en kan je intensiteit in de training verhogen. Meer doet het niet. Kijk of het voor jou meerwaarde heeft of niet.

Conclusie

Een perfect trainingsschema bestaat niet. Het is puur persoonlijk, en het enige wat jij kan doen is het op jou afstemmen. Wanneer je dit doet heb je de grootste kans van slagen. Luister goed naar je lichaam en maak het jezelf niet te moeilijk. Dit is nergens voor nodig. Probeer verschillende dingen uit, en het allerbelangrijkste: GENIET van het proces!

Daarom bieden wij via allin1fit.nl/pakketten/ verschillende pakketten aan gericht op specifieke doelen, om deze zo persoonlijk mogelijk te maken. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf een proberen te maken.