Je bekijkt nu Muscle Memory

Muscle Memory

Je hebt de term misschien wel eens voorbij horen komen in de sportschool. “ja ik heb mijn spieren zo weer terug door spiergeheugen”. Hebben je spieren echt geheugen of betekent de term wat anders? Is mijn training nutteloos geweest als ik een tijdje ben gestopt? Of werkt muscle memory echt? In deze blog gaan we het hierover hebben en hoe jij spiergeheugen in je voordeel kan gebruiken.

Wat is spiergeheugen (muscle memory)?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat spieren niet echt ‘geheugen’ hebben in de zin hoe wij het woord gebruiken. Simpel gezegd zorgt spiergeheugen ervoor dat wanneer je spiermassa bent kwijtgeraakt, je deze weer sneller kunt opbouwen. Sneller dan wanneer je begint zonder spiermassa te hebben opgebouwd. Dit kan een grote opluchting voor je zijn, omdat dit betekent dat, wanneer je een tijdje stopt door bijvoorbeeld een blessure, de training hiervoor niet voor niks is geweest. De vroegere training zorgt ervoor dat je weer sneller op je niveau komt. Hopelijk vermindert dit je zorgen.

Voordelen spiergeheugen

Uit onderzoek blijkt dat spiergeheugen misschien wel 15 jaar of langer meegaat in het lichaam. Dit betekent dat wanneer je na al die tijd weer krachttraining oppakt, je er nog steeds profijt van kan hebben. Maar aan welke voordelen kunnen we dan denken?

Spiergeheugen voor later

Hoe ouder we worden, des te meer we aan ons lichaam moeten denken om vitaal te blijven. Het is van groot belang om als senior nog zoveel mogelijk spiermassa te hebben. Dit kan zomaar het verschil maken tussen normaal lopen of in een rolstoel zitten. Wanneer je vroeger al aan krachttraining deed, zal je lichaam beter reageren, wanneer je op je oudere dag krachttraining oppakt. Zo kun je beter blijven bewegen en je lichaam fit houden.

Muscle memory en motivatie

We hebben het er al kort over gehad. Een break nemen van krachttraining door wat voor reden dan ook kan funest zijn voor je motivatie. Zeker wanneer je denkt dat alles wat je hebt opgebouwd voor niks is geweest. Je ziet langzaam de spiermassa verminderen, wat de motivatie niet ten goede doet. Nu je weet dat alle training die je hebt gedaan niet voor niks is geweest, zal je gemotiveerder zijn om het weer op te pakken!

Muscle memory, oftewel spiergeheugen is een term die vaak gebruikt wordt. Dit is helemaal niet zo gek, omdat het erg belangrijk is voor iedereen die aan krachttraining doet, of dit heeft gedaan. De meeste onder ons hebben wel eens een break (gehad). Spiergeheugen zorgt ervoor dat je weer snel terug op niveau komt!