Je bekijkt nu Optimaal Trainingsschema Voor Je Gezondheid

Optimaal Trainingsschema Voor Je Gezondheid

De meeste mensen trainen om zo fit en gezond mogelijk te zijn, veel energie hebben om de dag te overwinnen en alles aan te kunnen wat op ons pad komt. Het is belangrijk om je trainingsschema hierop aan te passen. Het is bijvoorbeeld niet ideaal om alleen maar krachttraining te doen. Alhoewel je er dan misschien enorm fit uitziet, heeft het weinig te maken met je conditie. Om te trainen voor een optimale gezondheid is het belangrijk om zowel kracht als cardio te implementeren in je trainingsschema. In deze blog leggen we uit hoe je dit trainingsschema kan opstellen zodat jij de gezondste versie van jezelf wordt.

Beweging door de week heen

Het is ten eerste belangrijk om te benadrukken dat het trainingsschema er voor iedereen anders uit kan zien. Elk lichaam is anders en zal anders reageren op verschillende trainingsprikkels. Alhoewel elk lichaam anders is, zijn er wel bepaalde richtlijnen die voor iedereen gelden. Zo is het belangrijk om minimaal twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen zoals een squat en deadlift en minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Deze beweging is op alle manieren mogelijk, zoals een bepaalde sport als voetbal of een hardloop rondje. Maak het niet ingewikkelder dan nodig is, beweging is beweging.

Hierbij is het belangrijk om te benoemen dat, tot een bepaalde hoogte, meer beweging beter is. Veel stilzitten is niet goed voor het lichaam en het is daarom bevorderlijk om na elke 30 minuten zitten even te lopen en je lichaam te stretchen. Dit kan heel kort zijn, bijvoorbeeld 1 tot 2 minuten, maar zal al een enorm verschil maken voor je gezondheid.

Let op dat je jezelf niet overtraint. Het lichaam kan veel belasting aan, maar heeft ook rust nodig. In de rustperiode herstelt het lichaam en verbetert je lichaam zelfs om de volgende keer meer belasting aan te kunnen. Bouw daarom de trainingsbelasting rustig op en overtrain jezelf niet.

Trainingsschema

Nu je weet hoeveel tijd je minimaal door de week heen moet bewegen, kan je jouw week gaan indelen. Vind jij het fijn lang te sporten op een dag of verdeel je liever je bewegingstijd door de week heen? Dit is aan jou om te beslissen. Het is belangrijk dat het realistisch is in jouw dagelijks leven. Als je moeite hebt met de ochtend, is het misschien beter om in de avond te trainen. Als het mogelijk is met de fiets naar het werk te gaan, kan dit al heel wat bewegingstijd in je week op zich nemen.

Probeer in ieder geval minimaal twee keer per week krachttraining te doen voor 30 tot 60 minuten en door de week heen veel te bewegen. Zo zal de toekomstige nieuwe gezondere versie van jou de huidige versie van jou bedanken voor het maken van de keuze om gezonder te worden.

wil je hulp bij het maken van een trainingsschema? Bekijk dan onze persoonlijke trainingspakketten.