Je bekijkt nu Perspectief In Fitness

Perspectief In Fitness

Fitness gebruik ik vaak als metafoor voor het leven. Ik zie namelijk veel overeenkomsten en lessen binnen fitness die als levenslessen gebruikt kunnen worden. Zo wil ik er in deze blog één specifiek toelichten. Dit is dat alles in perspectief moet worden gezien. Vergelijken is namelijk de grootste boosdoener voor ons geluk.

In de sportschool vergelijken de meeste mensen zich bewust of onbewust met de medesporters. Dit gebeurt het meeste onder de tieners. Tieners zijn nog erg gevoelig voor de feedback van leeftijdsgenoten. Deze feedback telt zo zwaar dat het een tiener of erg zelfverzekerd of onzeker kan maken. Vandaar zien we ook vaak het ego liften binnen deze categorie terug. Ego liften is oefeningen zo zwaar mogelijk doen, koste wat het kost. Vaak gaat dit ten koste van de techniek en uit dit zich in blessures.

Wat is nu de metafoor tussen fitness en het leven, gericht op alles in perspectief zien? Bij alles en iedereen zien we alleen een momentopname. Zo kan iemand in de sportschool bijvoorbeeld zijn biceps trainen met dumbells van 4kg. Jij denkt misschien bewust of onbewust ‘wat een zwakkeling, 4kg ha’, niet wetende dat deze persoon al 3 biceps oefeningen heeft gedaan, en deze 4kg gewichten gebruikt om al het laatste eruit te pushen. Misschien tilde deze persoon aan het begin van de workout wel veel meer dan dat jij doet. Dit weten we nooit zeker totdat we het hele plaatje hebben gezien.

Zo gaat het ook in het leven algemeen. Iemand van 28 kan in zijn 2e jaar HBO zitten. Jij kan denken ‘nu nog in het 2e jaar van HBO, die loopt achter!’. Misschien heeft die persoon wel eerst een succesvol bedrijf opgericht binnen een andere branche, en wilt nu bijleren bij deze opleiding, of heeft deze persoon de wereld afgereisd en hier enorm veel van geleerd. Dit kunnen we, nogmaals, niet weten totdat we het gehele plaatje kennen.

Het is daarom niet helpend jezelf of anderen te vergelijken met een ieder. Vaak kennen we niet het gehele plaatje en houdt het ons alleen maar tegen te leren van anderen. Van iedereen kunnen we wat leren. Hoe eerder dat jij deze mindset aanneemt, des te verder jij zal komen in je leven.