Je bekijkt nu Waarom Je Nu Moet Beginnen Met Fitness

Waarom Je Nu Moet Beginnen Met Fitness

Wanneer we jong zijn denken we onoverwinnelijk te zijn. We kunnen alles aan. Weinig slaap? Geen probleem! Alcohol drinken? Geen probleem! Door deze reden worden we ook niet gestimuleerd om op jonge leeftijd al aan onze gezondheid te werken. Alhoewel we ons onoverwinnelijk voelen, gebeuren er vanbinnen toch heel wat processen die graag hebben dat we aan zowel kracht als cardiovasculaire training doen. Na deze blog weet jij precies waarom je zo snel mogelijk moet beginnen met fitness om dit onoverwinnelijke gevoel niet te verliezen met de tijd.

Fysieke effecten

De fysieke effecten zullen waarschijnlijk niet als een verrassing komen. Fitness zorgt ervoor dat je spiermassa verhoogt en je een betere conditie opbouwt. Een verhoogde spiermassa helpt preventief tegen overgewicht. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je metabolisme is, oftewel de vetverbranding in je lichaam. Het verschil is goed te zien bij jongeren die beginnen met stappen en feesten. Hier komt vaak alcohol, vet eten en weinig slaap bij kijken. Een goed recept om ongezond aan te komen. Door je spiermassa te verhogen is de kans kleiner dat jij overgewicht krijgt, ook al geniet je van de activiteiten die bij je leeftijd horen. Natuurlijk werkt dit alleen wanneer je niet tot het extreme gaat. 3x per week feesten, alcohol drinken en weinig slapen blijft nadelig voor de gezondheid, hoeveel spiermassa je ook hebt.

Vroegtijdig beginnen met fitness verlaagt ook de kans op verschillende chronische aandoeningen. Niet alleen doordat je gezonder bent, maar ook door het trainen van de spieren en botten. Doordat deze sterker zijn kunnen ze meer klappen opvangen. Dit zorgt ervoor dat je op latere leeftijd minder kans hebt op bijvoorbeeld reuma en osteoporose.

Sociaal emotionele effecten

Fitness is geen dankbare sport. Hier bedoel ik mee dat het hard werken is en voor het oog het resultaat vaak minimaal blijft. Hoe langer en hoe serieuzer je er mee bezig bent, hoe beter de resultaten. Dit klinkt logisch, maar de resultaten lijken minder te worden met de tijd, ook al blijf je hard en serieus bezig. De kans dat opgeven in je hoofd gaat opspelen is groot. Wat zorgt ervoor dat je toch door blijft gaan? Zelfdiscipline. Elke keer weer jezelf motiveren naar de sportschool te gaan en je workout te voltooien. Dit zorgt de ene dag voor meer frictie dan de andere, maar de consistentie is juist zo belangrijk. Dus de dagen dat je geen zin hebt zijn juist de belangrijke dagen. Door elke keer weer voor de sportschool te kiezen en de frictie niet te laten winnen, bouw je zelfdiscipline op. Zelfdiscipline is niet alleen belangrijk voor je fitness proces, je hebt hier op elk vlak van je leven profijt van. Er komen namelijk altijd tegenslagen of soms komen resultaten niet zo snel als verwacht. Dan is zelfdiscipline nodig om door te zetten en serieuze resultaten te behalen.

Deze zelfdiscipline blijft compounden. Het is niet dat je een maximaal niveau kan bereiken. Het is elke keer weer bewust de keuze maken die productief is. Hoe eerder je Hiermee aan de slag gaat, hoe sterker deze zelfdiscipline bij jou wordt. Dit zorgt voor mooie resultaten op een jonge leeftijd, die je niet had durven dromen van te voren.

Cognitieve effecten

Sporten en de gezondheid van je hersenen hebben een nauwe correlatie. Sporten zorgt ervoor dat je hersenen zich blijven ontwikkelen. Zo wordt er meer bloed naar de hersenen getransporteerd, worden er meer zenuwcellen aangemaakt en worden er meer zenuwverbindingen gecreëerd. Dit verandert de hersenstructuur en de functie hiervan. Dit klinkt misschien allemaal niet zo positief, maar dit is het zeer zeker. Het resulteert in betere concentratie en informatieverwerking. Iets wat zeker bevorderlijk is op jonge leeftijd. Ook hier blijft het resultaat weer compounden. Hoe langer je hier consistent mee bezig bent, des te groter de voordelen zijn.

Hierbij verklein je ook significant de kans op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Doordat je hersenen bezig blijven, houd jij je hersenen jong. If you dont use it, you lose it. De keuze is aan jou.

Wil je beginnen met fitness en ben je opzoek naar een goed fitnesspakket? Bekijk dan onze fitnessschema’s.